Konopie w ostatnich latach coraz śmielej wchodzą na scenę produktów, które w naturalny i bezpieczny sposób oddziałują na ludzki organizm. Rośliny te, bogate w cenne składniki, doceniane są przez sektor kosmetyczny, medyczny oraz spożywczy. Powoli zostaje odczarowana zła sława konopi. Konopie siewne to źródło zdrowia. Jednym ze składników, które w nich znajdziemy jest białko.

Czym jest białko konopne i z czego jest wytwarzane?

  • Białko konopne jest pozyskiwane z nasion konopi siewnych. Nie wykazuje działania psychoaktywnego.
  • Nasiona tłoczone są na zimno. Jednym z pozyskiwanych składników takiego procesu jest olej konopny. Pozostała część, pasta, jest następnie suszona i mielona na proszek – tak uzyskujemy tzw. proszek proteinowy bogaty w białko.
  • Uzyskany proszek jest przesiewany, by uzyskać jednolitą konsystencję i gładkość.

Białko z konopi (białko roślinne, zwane też proteiną białkową) jest lekkostrawne. Zaliczane jest do tzw. „Superfoods”. Ma delikatną konsystencję i orzechowy posmak.

Co zawiera w sobie białko z konopi?

Najprostsza odpowiedź mogłaby brzmieć, wszystko, co potrzebne dla organizmu.

  • Białko konopne określa się jako kompletne źródło białka – ponieważ zawiera komplet aminokwasów, które są potrzebne ludzkiemu organizmowi ( w tym tzw. aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam syntetyzować).
  • W składzie białka konopnego znajdziemy również: błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, minerały (np. magnez czy cynk), witaminy (np. z grupy B, C, E)
  • Nie zawiera THC, czyli psychoaktywnego związku obecnego w dużych ilościach w konopiach indyjskich.

Co jeszcze wyróżnia białko konopne?

Nie zawiera cholesterolu.

Białko konopne jest produktem bezglutenowym. W sprzedawanych produktach zawartość czystego białka konopnego wynosi ok. 50% (jest to mieszanka białka, tłuszczu i błonnika).

Nasiona konopi do produkcji białka konopnego

Właściwości i działanie białka konopnego

Białko konopne staje się coraz bardziej popularne w kręgach osób na diecie bezglutenowej czy wegetarian. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

Jakie właściwości prezentuje białko konopne?

  • Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm, nie obciąża go (zawarte w nim białka edestyna i albumina podlegają szybkiemu rozkładowi). Badania wskazują, że nawet do 98% białek, które znajdziemy w nasionach konopi, ulega trawieniu.
  • Wykazuje profil antyalergiczny, nie uczula.
  • Nie zakwasza organizmu.
  • Ma działanie prozdrowotne – korzystnie wpływa na układ krążenia, immunologiczny, pokarmowy, kostny oraz mięśniowy.
  • Może wspomagać leczenie stanów zapalnych organizmu.
  • Wpływa korzystnie na stan włosów i skóry.

Badania nad właściwościami białka konopnego trwają.

Gdzie można stosować białko konopne?

Ze względu na szeroki zakres poznanych właściwości i bogaty skład białka konopnego jest ono szczególnie polecane :

  • osobom chcącym zbudować masę mięśniową, sportowcom, itp.
  • osobom z chorobami sercowymi, zagrożonym rozwojem schorzeń układu krwionośnego, układu pokarmowego,
  • tym, którzy mają osłabioną odporność,
  • poszukującym dobrego źródła energii,
  • chcącym wzbogacić codzienną dietę w wartościowe składniki,
  • osobom z problemami skórnymi i osłabioną kondycją włosów,
  • a także dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, wzrostu – tutaj zawsze konsultujemy się z lekarzem przed suplementacją białkiem konopnym.

A co z osobami, które marzą o zrzuceniu kilogramów?

I w tym przypadku może okazać się pomocne białko konopne – zawiera błonnik pokarmowy, który opowiada za uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.

W jakiej formie przyjmuje się białko?

Lekkostrawne białko konopne może być codziennym składnikiem diety.

Dawkę zawsze należy dostosować do stanu organizmu, kondycji, nie przesadzać z ilością tego produktu – ze względu na dużą zawartość błonnika, w nadmiernych ilościach może wywołać wzdęcia lub biegunki.

Białko konopne do deserów

Jak spożywać białko konopne? Można dodawać je do sałatek, jogurtów, owsianki czy koktajli mlecznych. Niektórzy posypują białkiem kanapki lub zapiekanki.
Uwaga! Białka konopnego nie należy poddawać obróbce cieplnej, bo straci swoje cenne właściwości.

Zalecane dawki spożycia białka konopnego w diecie

Białko konopne ma lekko orzechowy smak i zielony kolor. Nie powinno zmieniać smaku potraw, określane jest jako produkt neutralny smakowo.

Zastanawiasz się, jakie ilości białka możesz spożywać?

Jak ze wszystkim, nie należy przesadzać.

  • Rozpoczynamy od jednej łyżeczki proszku dziennie.
  • Maksymalna dawka dzienna to 2 łyżki 2-3 razy dziennie.

Pamiętaj, dostosuj dawki do swojego trybu życia.

Jeśli trenujesz, chcesz zbudować masę mięśniową, dawki będą większe, ale to zawsze należy ustalić z np. dietetykiem.

Nasiona konopi jako źródło wielowartościowego białka

Konopie to źródło wielu cennych składników, jednym z nich jest prezentowane w tym artykule białko. Wykazuje ono równie dobre właściwości co inne białka wysokiej jakości.

Przeczytaj, co mówi o tym jedna z prac naukowych:

„(…)Nasiona konopi siewnych zawierają aż ok. 25% białka. Głównymi białkami tego surowca są albumina oraz edestyna, które są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych. Na rys. 1. porównano skład aminokwasowy białek nasion konopi siewnych i soi oraz jaja kurzego. Białko jaja kurzego wg FAO/WHO jest wzorcowym dla organizmu człowieka białkiem pod względem udziału poszczególnych aminokwasów. Porównanie profili aminokwasowych tych białek wykazało, że białko konopne jest porównywalne do innych białek wysokiej jakości. Białko to cechuje się odpowiednią zawartością argininy i kwasu glutaminowego”

FRAKCJA LIPIDOWA I BIAŁKOWA NASION KONOPI SIEWNYCH (C. SATIVA L.) ORAZ JEJ KORZYSTNY WPŁYW NA ZDROWIE CZŁOWIEKA, Grzegorz Dąbrowski, Marta Skrajda, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych – Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Aminokwasy w białku
rys. 1

Podsumowanie

Konopie siewne to zwykłe rośliny, ale z ogromnym prozdrowotnym potencjałem. Coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na to, co jej, w jakie składniki i związki wzbogaca swoją dietę. Białko konopne wykazuje szereg pozytywnych działań na ludzki organizm, dlatego też doceniane jest w coraz większym zakresie w obszarze dietetyki, kosmetologii czy sportu. Białko konopne kupisz w wielu sklepach ze zdrową żywnością czy drogeriach.

„Nasiona konopi siewnych są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Wpływa też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci”

Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza, Ryszard Kaniewski, Irena Pniewska, Andrzej Kubacki, Małgorzata Strzelczyk, Magdalena Chudy, Grzegorz Oleszak – Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu