Białko konopne jako dodatek do potraw

Czy wiesz, jak powstaje białko konopne? Nasiona konopi siewnej (legalne) są tłoczone na zimno. W ten sposób pozyskiwany jest olej konopny (wyciskany jest z nasion). Pozostała masa poddawana jest suszeniu, a następnie mieleniu i przesianiu – i tak oto otrzymujemy proszek proteinowy, czyli właśnie nasze konopne białko.

Co jest takiego szczególnego w białku konopnym, że trafiło na sklepowe półki? Wiele – białko konopne zaliczane jest do tzw. Superfoods. Dlaczego? Nie każdy produkt zasługuje na takie miano. Białko konopne jest produktem naturalnym, nieprzetworzonym, o bogatym składzie, zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest też lekkostrawne.

Białko konopne jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Ma delikatną konsystencję, lekko orzechowy posmak. Poza tym znajdziemy w nim aminokwasy, błonnik, kwasy omega-3, omega-6, wiele witamin i minerałów.

Jest produktem bezglutenowym. Nie wykazuje działania psychoaktywnego. Nie uczula.

Korzystnie wpływa na stan włosów, skóry. Pozytywie oddziałuje również na układ krążenia, mięśniowy, kostny czy pokarmowy.

Białko konopne to prawdziwa bomba odżywcza, warto włączyć ten produkt do swojej codziennej diety.

Zastanawiasz się, jak możesz w kuchni wykorzystać ten zielony konopny proszek? Sprawdź. Oto kilka inspiracji.

  • Możesz dodać białko konopne do ulubionej sałatki, owsianki, jogurtu.
  • Możesz przygotować sobie odżywczy mleczny koktajl z białkiem.
  • Niektórzy posypują białkiem konopnym kanapki i zapiekanki.

O czym musisz pamiętać stosując białko konopne?

  • Białka nie poddajemy obróbce cieplnej, bo straci swoje właściwości,
  • Nie przesadzamy z jego ilością, ma dużo błonnika, który w nadmiarze powoduje wzdęcia lub biegunki.

Ile białka konopnego możemy spożywać? Wystarczą 2-3 łyżki dziennie, ale rozpocznij, bezpiecznie, od 1 łyżeczki dziennie. Zawsze należy dostosować dawki do swojego trybu życia (jeżeli trenujesz, zapotrzebowanie będzie oczywiście większe).

Kto powinien spożywać białko konopne?

Tak naprawdę białko konopne może spożywać każdy. Szczególnie polecane jest:

  • osobom trenującym, chcącym zbudować masę mięśniową (sportowcy),
  • osobom z chorobami sercowymi – jako profilaktyka,
  • tym, którzy mają osłabioną odporność,
  • młodzieży w okresie wzrostu,
  • osobom z osłabioną kondycją włosów i problematyczną skórą,
  • chcącym zgubić zbędne kilogramy – białko zawiera błonnik, który daje uczucie sytości, co z kolei sprawia, że nie podjadamy.

A co jeśli nie zaliczasz się do żadnej z powyższych grup? Śmiało, również możesz włączyć lekkostrawne białko konopne do codziennej diety, bo jest zdrowe i łatwo przyswajalne.

Dlaczego warto włączyć białko z konopi do diety?

Jest wiele powodów, by zacząć stosować białko konopne. Żywność konopna odznacza się doskonałym profilem bezpieczeństwa, jest przyjazna dla organizmu. Zawiera komplet potrzebnych organizmowi składników.

Białko konopne jest lekkostrawne, nie obciąża organizmu. Jest neutralne smakowo, zatem nie zmieni smaku potraw czy koktajli. To Superfoods, w jednym produkcie masz zagwarantowaną obecność cennych składników, kwasów, witamin i minerałów. Ile znasz produktów, które mogą uczynić tyle dobrego dla twojego zdrowia?

Atrakcyjny, prozdrowotny skład, dobra cena (ok. 20-40 zł za pół kilograma) to wszystko sprawia, że białko konopne powinno mieć swoje miejsce w kuchni każdego, komu zależy na zdrowiu i dostarczaniu organizmowi naturalnych składników. Konopie i powstająca z nich żywność są źródłem cennych składników. A niewiele jest produktów naturalnych, które zawierają kompletny zestaw tego, co potrzebne organizmowi. W małej łyżeczce białka z konopi znajdziemy wiele dobrego.