Sektor spożywczy nie pozostaje obojętny na potencjał konopi. Wykorzystuje ich doskonałe właściwości odżywcze i prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Obok popularnego oleju konopnego czy białka na rynku mamy również mąkę konopną. Jakie ma właściwości i do czego możną ją wykorzystać? Tego dowiesz się z naszego artykułu. Przeczytaj.
Czym jest mąka konopna?
- Mąka konopna powstaje z ziaren konopi siewnych, które zostają bardzo drobno zmielone i odtłuszczone.
- Główną zaletą mąki konopnej jest to, iż nie zawiera ona glutenu, bogata jest natomiast w białko, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.
- Charakteryzuje się brązowo – zielonym kolorem oraz orzechowy smakiem.
Z jakich konopi powstaje mąka konopna?
Mąka konopna powstaje z nasion konopi siewnych – legalnych, nie wywołujących psychoaktywnego działania (nie ma w tym gatunku konopi dużego stężenia THC, które odpowiada za działanie marihuany).
Konopie siewne charakteryzują się bogatym profilem kannabinoidów, flawonoidów i terpenów. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości wykorzystywane są w wielu sektorach – kosmetycznym, przemysłowym czy włókienniczym. Również przemysł spożywczy nie pozostaje obojętny na właściwości konopi – ich profil odżywczy czy pozytywny wpływ na regenerację i wzmacnianie organizmu. Mąka konopna jest produktem, który możemy zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Staje się coraz bardziej popularna ze względu na odżywcze właściwości i wysoką wartość energetyczną. Dania z niej tworzone są sycące i pożywne.
Wartości odżywcze i skład mąki konopnej
Przyjrzyjmy się bliżej mące uzyskiwanej z konopi siewnych. Co w niej znajdziemy? Są to:
- białko konopne,
- aminokwasy (np. histydynę, lizynę, fenyloalaninę czy tryptofan) – organizm nie potrafi ich wytworzyć samodzielnie, muszą być dostarczane z pożywieniem.
- witaminy z grupy B, witaminę E,
- błonnik,
- kwasy omega 3 i omega 6,
- minerały, np. magnez, żelazo, potas,
- mąka konopna nie zawiera glutenu.
Na rynku znajdziemy mąkę konopną oferowaną przez wielu producentów. Przykładowo w 100 g porcji mąki jednej z firm znajdziemy następującą ilość składników odżywczych:
Mąka konopna – skład | Wartość odżywcza w 100 g |
Tłuszcze | 9,9 g |
Kwasy nasycone | 1,1 g |
Węglowodany | 40,6 g |
w tym cukry | 2,7 g |
Błonnik | 31,6 g |
Białko | 35,5 g |
Wartość energetyczna | 392 kcal |
Właściwości mąki konopnej
Mąka konopna, podobnie jak same konopie, może pochwalić się wieloma cennymi właściwościami, które wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Czego możesz się spodziewać po konopnej mące?
- poprawia kondycję organizmu,
- stymuluje metabolizm,
- dodaje energii,
- regeneruje mięśnie dzięki dużej zawartości białka,
- poprawia krążenie krwi,
- może obniżać poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol),
- wpływa na wzmocnienie odporności,
- wspomaga organizm chorych zmagających się z cukrzycą – zapobiega skokom insuliny,
- reguluje perystaltykę jelit.
Dla kogo można polecić konopną mąkę?
Uwaga: Mąka konopna ma inną lepkość niż tradycyjna mąka np. pszenna. Trudno ją rozwałkować. Warto w trakcie przygotowywania ciasta dodać ok. 15 % zwykłej mąki. Ciasto z samej mąki konopnej nie urośnie.
Mąka konopna a mąka biała – różnice
Jak już napisaliśmy, mąka konopna wyróżnia się odmiennym składem i właściwościami w stosunku do tradycyjnej mąki pszennej.
Jakie to są różnice?
- Mąka konopna nie zawiera glutenu, nie urośnie podczas pieczenia, wykazuje inną lepkość.
- Ma zielonkawy kolor i orzechowo-słonecznikowy posmak, co wzbogaca smak potraw.
- Cechuje się bogatym składem, aż do 35 % białka.
- Zawiera znaczącą ilość polifenoli, czyli przeciwutleniaczy (zmniejszają ryzyko np. chorób układu krwionośnego).
„W przypadku związków polifenolowych największą ich ogólną zawartością charakteryzowały się mąka z konopi (7,72 mg/g s.m.) oraz mąka z kasztanów (7,75mg/g s.m.). Zdecydowanie mniejszą ich ilość, także w stosunku do nasion stwierdzono w łuskanych nasionach konopi (1,65 mg/g s.m.). Na podstawie porównania uzyskanych wyników z zawartością polifenoli w mące pszennej podaną przez Hunga i wsp. (11) – 0,62 mg/g s.m. można stwierdzić, że mąka z konopi i kasztanów jadalnych stanowi dość dobre źródło związków fenolowych i tym samym może być stosowana jako dodatek do produktów zbożowych podnoszący ich wartość prozdrowotną”
ZAWARTOŚĆ WYBRANYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH I ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE AKTYWNYCH W PRODUKTACH
Z KONOPI SIEWNYCH (CANNABIS SATIVA L.) ORAZ KASZTANÓW JADALNYCH (CASTANEA SATIVA MILL.) – Elwira Worobiej, Julita Mądrzak, Małgorzata Piecyk
Dla porównania (źródło www.tabele-kalorii.pl):
Mąka pszenna typ 500 zawiera: białko 10% – węglowodany 74% – tłuszcz 1%
Mąka konopna zawiera: białko 33% – węglowodany 42 % – tłuszcz 10%
Co można zrobić z mąki konopnej – kilka kulinarnych inspiracji
Mąka konopna jest lekkostrawna, sycąca i pożywna. Warto włączyć ją do codziennej diety, wzbogacając nią smak dobrze nam znanych potraw. Co możesz zrobić z mąki z konopi – przykłady prezentujemy poniżej:
- chleb,
- ciasto,
- muffinki,
- naleśniki,
- na surowo może być dodawana do: koktajli, zup (w celu zagęszczenia),
- możesz posypać mąką konopną sałatkę lub owsiankę.
A może śniadaniowe naleśniki z mąki konopnej z dodatkiem jabłek, cynamonu, miodu i masła orzechowego? Brzmi smakowicie – przepis znajdziesz na:
https://www.zyj-zielono.pl/2018/08/sniadaniowe-nalesniki-z-maki-konopnej.html
Pizza z konopnej mąki? Jak najbardziej jest możliwa. Sprawdź, jak szybko można ją przygotować:
https://www.smilingspoon.pl/pizza-konopna/
Smacznego!
Mąka z konopi a wpływ na zdrowie i organizm
Podsumowując wcześniejsze akapity jeszcze raz podkreślić należy ogromną rolę konopi i jej przetworów w zakresie prozdrowotnego oddziaływania na organizm. Bogactwo wartościowych składników, witamin, minerałów, białka, itd. korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Różnorodność oferowanych w branży spożywczej produktów tworzonych na bazie konopi jest duża, dlatego też każdy może wybrać najodpowiedniejszy dla siebie.
Przeczytaj, co mówi o produktach z konopi praca Natalii Janusz pt. Makroekonomiczne konsekwencje gospodarcze
upowszechnienia konopi przemysłowych w XXI wieku
„Jedną z gałęzi przemysłu wykorzystującej konopie jest przemysł spożywczy. Żywność konopna to znany od tysięcy lat, a zarazem nowoczesny i zdrowy dodatek do każdego rodzaju jedzenia zawierający wysokiej jakości składniki. Ziarno konopne na bazie którego przygotowuje się większość żywności konopnej zawiera wszystkie aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe Omega 3,6 i 9 potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała w odpowiednich dla niego proporcjach. Około 35% zawartości nasion stanowi lekkostrawne białko wysokiej jakości, które w tak kompletnej postaci nie występuje nigdzie indziej w przyrodzie, jednak znajduje się w nich także błonnik i witaminy z grupy B i E. Jedna trzecia nasion to węglowodany zapewniające paliwo i błonnik pokarmowy niezbędny do prawidłowego trawienia. (…) Produkty żywnościowe produkowane na bazie konopi siewnych wywierają pozytywny wpływ, efekt na nasz organizm – regenerują komórki i tkanki w całym organizmie oraz zwiększają jego odporność. Żywność konopna polepsza trawienie i wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego, a także obniża cholesterol zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy”
Gdzie kupić mąkę konopną?
Mąka konopna nie jest dostępna w wielu sklepach, ale bez problemu kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością i tych, które mają w ofercie produkty konopne. Cena za 1 kg mąki waha się w granicach 10-15 zł.
Podsumowanie
Mówi się, że nie ma jednego doskonałego środka na wszystkie dolegliwości. Konopie zdają się zaprzeczać temu twierdzeniu. Liczne badania wykazały ich leczniczy potencjał w zakresie medycyny. Branża spożywcza również wprowadziła na rynek przetwory konopne, które cieszą się dużą popularnością wśród osób dbających o zrównoważoną dietę, chcących czerpać aktywne składniki z tego, co daje nam natura. Konopna mąką to dobra alternatywa dla mąki pszennej, zawiera bowiem więcej białka, dodatkowo pozbawiona jest glutenu, co w dobie częstej nietolerancji tego składnika zdecydowanie przemawia na korzyść konopi.