Jak wybrać miód z konopi?
Miód z konopi powstaje na dwa sposoby. Pierwszy, najprostszy, to połączenie ulubionego miodu z ekstraktem konopnym CBD (olejem, zmielonym drobno suszem), podgrzanie i dokładne wymieszanie. To domowy sposób. Profesjonalna produkcja miodu konopnego opiera się na współpracy na linii pszczelarz-pszczoły. Pszczoły mają za zadania przerobić tzw. kruszywo konopne (wysuszony i zmielony materiał), a następnie wytworzyć miód.
Jeżeli masz ochotę zrobić samodzielnie miód, możesz do tego celu wykorzystać swój ulubiony i dodać materiał konopny. Taki miód będzie bogaty w kannabinoidy, terpeny, itd.
Ważne uwagi:
Aby otrzymać doskonałej jakości konopny miód, same konopie muszą być najwyższej jakości, a takie pozyskiwane są z ekologicznych upraw. Tylko wtedy mamy pewność, że konopie nie zawierają zanieczyszczeń i szkodliwych związków.
Zawsze kupuj miód konopny w dobrym, sprawdzonym sklepie. Pytaj o certyfikaty poświadczające wysoką jakość konopi. Czytaj opinie użytkowników na temat produktów.
Zastanawiasz się, co jeszcze znajduje się w dobrym miodzie konopnym. Oczywiście, kannabinoidy (np. CBD, CBDA, CBG), flawonoidy, terpeny nadające aromat konopiom, witaminy i składniki mineralne. Taki miód to bomba odżywczych związków. Warto włączyć miód z konopi do codziennej diety. W jaki sposób możesz wykorzystać miód konopny? Sprawdź.
Miód konopny w odżywianiu
Miód od wieków uznawany jest za naturalne lekarstwo. Nie wyobrażasz sobie przeziębienia bez ciepłej herbaty z dodatkiem miodu, prawda? Dodanie do herbaty miodu z konopi to dodatkowa porcja cennych składników, które mają udowodnione działanie na organizm.
Jak zadziała konopny miód?
- antybakteryjnie,
- przeciwzapalnie,
- wzmocni odporność,
- ukoi podrażnione gardło,
- poprawi samopoczucie, itp.
Rola miodu w codziennym odżywianiu jest duża – produkt ten dostarcza wielu cennych dla organizmu związków, wspiera odporność, dostarcza organizmowi naturalnych kannabinoidów – dostępnych wyłącznie w konopiach.
W jaki sposób możesz włączyć miód z konopi do swoich potraw? Dodanie go do herbaty to oczywistość. Możesz też polać miodem owsiankę czy tosty. Miód konopny doskonale sprawdzi się również w roli środka słodzącego (np. koktajle).
Kto może jeść miód konopny?
Każdy z nas, ponieważ jest to naturalny produkt. Przeciwwskazaniem jest jedynie alergia na konopie. Ostrożnie produkty konopne stosują też kobiety w ciąży i karmiące – zawsze po konsultacji z lekarzem.
Warto docenić szczególnie właściwości bakteriobójcze, łagodzące i lekko przeciwbólowe miodu z konopi. Świetnie sprawdzi się w łagodzeniu objawów przeziębienia. Miód konopny nie posiada właściwości psychoaktywnych, ponieważ pozyskiwany jest z konopi siewnych, a te są legalne i mogą być wykorzystywane do produkcji np. żywności i kosmetyków konopnych.
Czyż nie jest świetną perspektywą poranna kawa z dodatkiem słodkiego miodu konopnego z ziołowym posmakiem? Delektuj się tym, co najlepsze w naturze – konopie dostarczają organizmowi komplet potrzebnych składników, w idealnych proporcjach. Z roku na rok rośnie liczba osób, które chcą zadbać o zdrowie i kondycję organizmu. Szukają naturalnych produktów, które dostarczą organizmowi wartościowych składników o prozdrowotnych, udowodnionych właściwościach. Żywność konopna odznacza się dobrym profilem bezpieczeństwa, zatem może być spożywana przez każdego, kto docenia naturalny skład spożywanych produktów.
Miód konopny CBD jest doskonały dla osób, które mają osłabioną odporność – często łapią infekcje. Lubisz słodki i energetyczny smak kawy o każdej porze dnia? Spróbuj kawy z miodem konopnym. Warto.