Jeżeli chcesz uprawiać własną marihuanę, musisz poznać czym jest proces trymowania. Dzięki niemu można otrzymać wysokiej jakości produkt końcowy. Trymowanie wpływa nie tylko na wygląd topów, ale także na odczucia płynące ze spożycia suszu. Jest niezwykle ważnym i czasochłonnym etapem, jednak wielu growerów go pomija. O tym, w jaki sposób przeprowadzić trymowanie dowiesz się w poniższym artykule.
Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.
Trymowaniem nazywamy proces oczyszczania marihuany ze zbędnych liści, co skutkuje polepszeniem smaku, zapachu i wyglądu. Trymowanie można podzielić na suche oraz mokre. Obie z tych metod różnią się od siebie sposobem prowadzenia, jednak dają podobne efekty.
Bez względu na metodę trymowania proces ten przynosi efekty takie jak:
Więcej o tym, czym jest trymowanie dowiecie się tutaj:
Podczas trymowania istnieje szansa popełnienia błędów, szczególnie przez niedoświadczonych growerów. Błędy na szczęście mogą doprowadzić tylko do utraty części zbiorów.
Do poprawnego przeprowadzenia trimmingu będziesz potrzebować:
Na rynku dostępne są gotowe maszyny do trymowania, które robią to znacznie szybciej niż człowiek. Ich wadą jest spora ilość odpadów. Te jednak można przeznaczyć na skręty, jointy czy do zrobienia bubble haszu, makumby czy masła cannabutter.
Sprzęt potrzebny do przeprowadzenia trimmingu można kupić w growshopach lub sklepach ogrodniczych.
Dla wielu osób trimming jest procesem zabawnym, wyczekiwanym i niezwykle ważnym. To dzięki niemu można osiągnąć marihuanę wysokiej jakości, jednak wielu początkujących growerów całkowicie o nim zapomina lub robić tego nie chce. Pominięcie trymowania konopi negatywnie wpływa na jej smak, zapach i wygląd (odczuwalne są posmaki chlorofilu, łodyg i liści – potocznie siana).
Trimming może być prowadzony przez każdego, pod warunkiem że posiada odpowiednią wiedzę i sprzęt. Doświadczeni hodowcy radzą, aby początkujący growerzy rozpoczynali swoją przygodę z trymowaniem od trymowania mokrego. Trymowanie mokre jest łatwiejsze w prowadzeniu i występuje mniejsze ryzyko popełnienia błędów.
Jeśli nie masz na to czasu, kup proste urządzenie do trymowania. Dzięki niemu oszczędzisz wiele czasu. Trymowanie jednego krzewu marihuany zajmie Ci zaledwie 15-30 min.
Pierwszym krokiem trimmingu jest oddzielenie gałęzi z liśćmi wiatrakowymi od głównego pnia. Na głównym pniu powinny zostać jedynie kwiaty. W tym celu użyj dużych nożyczek. Nie zapomnij o tym, aby co chwilę przemywać nożyczki alkoholem. Pozwoli to na utrzymanie czystości podczas procesu. Pamiętaj o tym, żeby nie wyrzucać liści wiatrakowych. Liście te można wykorzystać w daniach z konopi, czy do zrobienia wspomnianych już makumby lub haszyszu bąbelkowego.
Drugi krok to usunięcie mniejszych liści przytopowych. Te wyrastają z łodygi w tym samym miejscu, co kwiaty. Liście te należy ucinać jak najbliżej łodygi. W tym celu użyj krótkich i ostrych nożyczek. Mniejsze nożyczki pozwolą na łatwiejsze dotarcie do trudno dostępnych miejsc. Jeżeli topy są mocno zbite, rozchyl je delikatnie. Po usunięciu liści przytopowych na łodydze powinny zostać jedynie kwiaty i malutki liście cukrowe. Nożyczki podczas trymowania pokryją się lepką żywicą, dlatego pamiętaj o tym, aby przemywać je alkoholem. Nie wyrzucaj liści przytopowych, możesz przygotować z nich dania konopne.
Tak przygotowane kwiaty można przeznaczyć do suszenia, jednak niektórzy hodowcy usuwają także łodygi.
W tej wersji trimmingu wymagane jest wstępne suszenie krzaków konopi, bez usuwania liści. Trimming suchy można rozpocząć po ok. 7-10 dniach suszenia, dopiero po tym czasie krzak jest wystarczająco pozbawiony wilgoci.
Pierwszym krokiem trimmingu suchego jest usunięcie liści wiatrakowych. Suche liście wiatrakowe łatwo oddzielają się od głównej łodygi stąd można je usunąć ręcznie. Zabezpieczy to również łodygę przed jej złamaniem. Po wstępnej obróbce na głównym pniu powinny pozostać jedynie kwiaty i liście przytopowe.
Kolejnym krokiem jest usunięcie liści przytopowych. Ten krok jest czasochłonny, dlatego też uzbrój się w cierpliwość i wygodne krzesełko. Podczas suszenia liście przytopowe „zawinęły” się i dotarcie do nich będzie znacznie trudniejsze. Najlepiej do nich sprawdzą się krótkie, szpiczaste i ostre nożyczki. Liście wycinaj możliwie najbliżej łodygi, jednak zachowaj ostrożność, aby nie uszkodzić kwiatów. Po oczyszczeniu na łodydze powinny zostać jedynie pąki kwiatowe – topy marihuany. Pamiętaj, aby czyścić nożyczki alkoholem, co pozwoli usunąć zbierającą się żywicę i znacznie ułatwi pracę.
Po skończeniu trimmingu, należy oddzielić wysuszone kwiaty (topy) od łodyg. Najlepiej zrobić to krótkimi i ostrymi nożyczkami. Oddzielone topy można przeznaczyć do dalszej obróbki, czyli curringu marihuany.
Więcej o tym, jak przeprowadzić trimming suchy dowiecie się tutaj:
Trymowanie konopi może wydawać się bardzo skomplikowanym procesem, szczególnie dla początkujących growerów. Przygotowaliśmy na koniec kilka porad, które mogą okazać się pomocne w tej czynności:
UWAGA!
Uprawa konopi indyjskich (marihuany) jest w Polsce zabroniona i nielegalna. Mówi o tym ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii z dnia 29 lipca 2005 roku.
Art. 63. [Nielegalna uprawa maku, konopi lub krzewu koki]
Polskie prawo nie zabrania posiadania nasion konopi indyjskich, ale zakazuje uprawy, czyli kiełkowania i wysadzania nasion do ziemi co skutkować może wytworzeniem ziela konopi innych niż włókniste (przekraczające limit THC 0,3%).
Materiały publikowane w serwisie Hemplo.pl stanowią jedynie zbiór informacji o konopiach. Nie promujemy i nie zachęcamy do uprawy konopi innych niż włókniste. Nie stosując się do obowiązujących wymogów prawa, podlegasz karze pozbawienia wolności do lat 8.
O autorze:
Patryk Gałecki
Artykuły Patryk Gałecki