Słyszałeś o mące konopnej? Jeśli nie, przybliżymy właściwości tego produktu i zaprezentujemy, w jaki sposób można ją wykorzystać na co dzień w kuchni. Mąka konopna ma delikatną konsystencję i zielono-brązową barwę. Co można z niej zrobić? Wiele. Przeczytaj nasz artykuł.

Czym jest mąka konopna?

  • Mąka konopna to bardzo drobno zmielone i odtłuszczone nasiona konopi siewnych. Charakteryzuje się zielono-brązowym kolorem i delikatną konsystencją oraz lekko orzechowym smakiem.

Uwaga: Mąka konopna powstaje z konopi siewnych – których uprawa jest w Polsce legalna. Konopie siewne nie wykazują działania psychoaktywnego, ponieważ zawierają śladowe ilości THC (które odpowiada za odurzające działanie marihuany). Zatem wszystkie produkty powstałe z tego gatunku konopi są legalne i można je zakupić w wielu sklepach.

Czy warto jeść mąkę konopną?

Owszem, zaliczana jest do tzw. Superfoods, czyli nieprzetworzonych produktów pochodzenia naturalnego, bogatych w składniki odżywcze. Warto włączyć produkty konopne do swojej codziennej diety, jest to bowiem prosty sposób na zdrowie, a także urozmaicenie smaku i właściwości posiłków.

Mąka pozyskiwana z nasion konopi siewnych jest zdrowa, pożywna i lekkostrawna.

Nie zawiera glutenu.

Ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że może być spożywana przez chorujących na cukrzycę.

Mąka konopna i jej odżywcze składniki

Produkty pozyskiwane z konopi doceniane są za ich prozdrowotne działanie. Wynika ono z faktu, iż konopie bogate są w wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na kondycję i funkcjonowanie całego organizmu. Również mąka z konopi zawiera cenne składniki:

  • białko,
  • aminokwasy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6,
  • witaminy, np. E, z grupy B,
  • błonnik,
  • składniki mineralne, np. potas, żelazo, fosfor, magnez,
  • polifenole (przeciwutleniacze).

Więcej o tym produkcie dowiesz się z wpisu: właściwości odżywcze mąki konopnej.

Mąka konopna na naleśniki

Jakie dania można przyrządzić z mąki konopnej?

Wachlarz możliwości mąki uzyskiwanej z konopi jest duży. Może być ona podstawą wielu dań lub dodatkiem do nich.

Co zatem możemy przygotować na bazie mąki konopnej?

Doskonale sprawdzi się, jako:

  • składnik ciasta do naleśników/ omletu lub dodatek do pieczenia ciasta – pamiętaj, mąka konopna ma inną lepkość, ciasto zrobione z mąki konopnej nie urośnie (należy dodać ok. 15% zwykłej mąki, np. pszennej)
  • dodatek do sałatek, musli, koktajli, owsianki, twarożku,
  • zagęszczający dodatek do zup,
  • można mąką posypać kanapkę, sałatkę.

Z mąki konopnej możemy zrobić również:

  • chleb,
  • muffinki,
  • ciasteczka,
  • racuchy,
  • pizzę.

Mąka konopna może być spożywana na surowo, nie wymaga obróbki termicznej.

Masz ochotę na dania z wykorzystanie mąki z konopi? Przepisy znajdziesz w kolejnym akapicie.

Przepisy na dania z mąki konopnej – nasze trzy typy

Przepisów na dania z mąki konopnej znajdziecie wiele. My wybraliśmy trzy, które są pożywne, łatwe w przygotowaniu i świetnie prezentują się na talerzu. Zatem do dzieła.

Sprawdź również przepisy na dania z wykorzystaniem całych nasion konopi.

Naleśniki z mąki z nasion konopi
  1. Naleśniki z mąki konopnej

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka konopna 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • woda mineralna 1 szklanka
  • jajko 3 sztuki
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • olej roślinny 3 łyżki
  • sól 1 szczypta

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy obie mąki (pszenną i konopną), wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji.

* Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).

2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 – 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron.

Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku. Idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.
Życzę smacznego! 🙂

Przepis zaczerpnięty z: https://www.doradcasmaku.pl

Muffinki z mąki konopnej

2. Muffinki z mąki konopnej i czarnego sezamu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1  szklanka mąki z konopi
  • pół szklanki namoczonego czarnego sezamu *odsączonego na sitku
  • 3 łyżki daktyli w proszku
  • 1 banan
  • 2 czubate łyżeczki sody
  • 50g wegańskiej margaryny
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 200 ml mleka koksowego

Przygotowanie:

Składniki mieszamy/ miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy ok 22-24 minuty w 190 stopniach bez termoobiegu. Muffinki są orzechowe w smaku.

Przepis z: https://vegannmuffins.blogspot.com

Było coś na słodko, to proponujemy jeszcze pyszną pizzę z mąki konopnej.

Pizza z mąki konopnej - przepis

3. Pizza konopna

Składniki:

  • 1 szklanka mąki konopnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • ¼  szklanki mleka roślinnego
  • ¼ szklanki wody mineralnej, gazowanej
  • 1 cukinia
  • 1 rukola
  • ser mozzarella roślinny (np. z kiełkującego ryżu)
  • oliwa z oliwek
  • sos z pomidorów
  • garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i konopną połączyć w wysokim naczyniu. Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie gazowanej i połączyć z mąką. Ciasto ugniatać do otrzymania zwartej masy, wtedy odstawić na 20 min w ciepłym miejscu. Warzywa umyć i pokroić w plastry. Sos pomidorowy wraz z pokrojonym drobno czosnkiem poddusić na patelni do uwolnienia aromatu. Ciasto nakładać na posmarowaną tłuszczem blaszkę, można zastosować papier do pieczenia. Sos pomidorowy nałożyć na ciasto, całość przykryć pokrojonymi warzywami i serem mozzarella. Piec przez 15 – 20 min w piekarniku ustawionym na 250 stopni C. Pizzę podawać ze świeżą rukolą polaną oliwą z oliwek.

Przepis zaczerpnięty z: https://www.smilingspoon.pl

Co jeszcze można zrobić z mąki konopnej – przepis na energetyczny koktajl

smoothie z mąką konopną

Jak zobaczyliście powyżej, mąka konopna to baza wielu pysznych, sycących dań. Produkt ten doskonale sprawdzi się również jako składnik energetycznego koktajlu, który doda energii i dostarczy organizmowi cennych składników.

Jak przygotować taki koktajl? To bardzo proste – zajmie Ci to kilka chwil:

Koktajl energetyczny z mąką konopną

Składniki:

Na dwie duże szklanki koktajlu potrzebujemy:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 350 g maślanki
  • 2 płaskie łyżki mąki konopnej

Przygotowanie:

Do blendera wkładamy wszystkie składniki, to do Was należy wybór, czy jabłko obieracie ze skórki, czy nie, właściwie nie ma takiej potrzeby.  Miksujemy na gładko i podajemy w wysokich szklankach.

Przepis: źródło: http://www.gotujimieszkaj.pl

naleśniki - konopna mąka

Mąka konopna – gdzie ją kupić?

Mąka konopna, choć jest nowością na naszym rynku, dostępna jest w:

  • sklepach ze zdrową żywnością,
  • dobrych delikatesach,
  • sklepach internetowych z produktami konopnymi.

My znaleźliśmy konopną mąką w sklepie spożywczym Merkus, upchniętą na najniższej półce 🙂

Podsumowanie

Mąka pozyskiwana z ziaren konopi, jak i pozostałe produkty konopne, budzi zaciekawienie, ale wciąż jeszcze niechęć. Konopie wielu kojarzą się wyłącznie z odurzającą marihuaną. Mąka konopna pozyskiwana jest jednak z legalnych konopi siewnych – tych, które mają udowodnione, prozdrowotne działanie. Włączenie do codziennej diety tzw. Superfoods to szansa na polepszenie własnego zdrowia i kondycji organizmu. Przedstawione w artykule przepisy pokazują, że konopna mąka może być składnikiem wielu pysznych i sycących dań.