W sklepach, na działach ze zdrową żywnością, coraz częściej możemy znaleźć nasiona konopi. Te niepozorne ziarna mają wiele cennych właściwości i prozdrowotny skład – bogate są w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co można przyrządzić z nasion konopi? Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się, czy warto do swojej diety włączyć konopne nasiona.
Rodzaje konopi – które można jeść?
Zacznijmy od prostego podziału – wyróżniamy dwa gatunki konopi – siewne i indyjskie. Z obu pozyskiwane są ziarna, ale:
- Konopie siewne (przemysłowe, włókniste) są legalne, mogą być uprawiane, a pozyskiwany z nich susz, ziarno, itd./ bez problemu kupimy w wielu sklepach.
- Konopie indyjskie – nie są legalne, wykazują działanie psychoaktywne – ze względu na zawartość psychoaktywnego związku THC w znaczących stężeniach (nawet do 25%-30%).
Zatem dostępność ziarna konopi siewnych jest duża. Indyjskich już nie – oficjalnie nie mogą być one sprzedawane. Sklepy najczęściej obchodzą ten temat w taki sposób, że na stronie sklepu nasiona konopi indyjskich oferowane są jako nasiona kolekcjonerskie. Same nasiona, wg informacji, nie zawierają substancji narkotycznych, ale już hodowane z nich rośliny tak. Dlatego też kiełkowanie nasion konopi indyjskich jest zabronione.
Co możemy uzyskać z ziarna konopi siewnych?
- mąkę konopną,
- olej konopny,
- pastę konopną,
- ziarna mogą być spożywane również na surowo, jako dodatek do sałatek, musli, ciast.
Czy wiesz, że:
Nasiona konopi uznane zostały za tzw. SUPERFOODS, czyli naturalne produkty, które wzbogacają dietę w wartościowe, potrzebne organizmowi składniki. Nasiona niełuskane cechuje wyższa zawartość błonnika pokarmowego, łuskane zaś mają więcej białka.
Nasiona wyglądem przypominają małe ziarenka, mają szaro-brązowo-zieloną barwę.
Jakich składników dostarcza jedzenie ziaren konopi?
Konopie siewne hodowane są m.in. dla uzyskania dorodnych kwiatostanów oraz nasion, z których możemy otrzymać cenny susz lub np. olej. Jak napisaliśmy wcześniej, nasiona konopi zaliczane są do Superfoods, ponieważ dostarczają organizmowi wielu cennych składników. Jakich? Są to np.:
- witaminy – A, B, K czy E,
- składniki mineralne – np. wapń, cynk, magnez, fosfor,
- białko,
- błonnik pokarmowy.
Witamina E nazywana jest witaminą młodości, dba o kondycję i młody wygląd skóry. Minerały wspierają pracę wielu narządów, mięśni czy układu nerwowego, itd.
Kwasy tłuszczowe, w odpowiednich proporcjach, mają zdolność obniżania cholesterolu i ciśnienia krwi.
Nasiona konopi zawierają niskie wartości soli i cukru.
Cennym składnikiem nasion jest białko – więcej znajdziemy go w nasionach łuskanych (ok. 32g/ 100 g produktu) – niełuskane (ok. 25 g/100g). Nasiona niełuskane mają natomiast więcej błonnika pokarmowego (ponad 30g/100 g).
W jakiej formie można jeść nasiona konopi (siemię konopne)?
Nasiona konopi możemy spożywać w następującej postaci:
- na surowo – dodawać je do sałatek, kanapek, koktajli, jogurtu naturalnego, musli, owsianek,
- mogą być dodatkiem do ciast, makaronów, wypieku chleba, itp.
Ich wielofunkcyjność została doceniona w kuchni przez wiele osób. Niepozorne ziarenka zawierają bogactwo odżywczych super składników. Co możemy jeszcze przygotować z nasion? Przeczytaj kolejny akapit.
Nasiona konopi – co można z nich przyrządzić?
Już wiesz z powyższej części artykułu, że nasiona konopi są pożądanym składnikiem w diecie osób dbających o dobrą kondycję i zdrowie. Poza spożywanie ich na surowo możemy na bazie nasion przygotować również inne produkty. A są to np.:
- Mąka konopna – to bardzo drobno zmielone nasiona konopi siewnej – mąka dostępna jest już w wielu sklepach. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny. Charakteryzuje się zielonym kolorem. Pamiętaj tylko, że mąka konopna ma inną lepkość niż tradycyjna, pszenna, tzn. ciasto z mąki konopnej nie urośnie. Idealnie nada się do naleśników, ale w przypadku pieczenia ciast należy dodać do niej mąkę np. pszenną.
- Pasta konopna (zwaną też masłem konopnym z nasion) – zmielone ziarenka konopi połączone z olejem konopnym. Pasta doskonale sprawdza się do posmarowania kanapek czy placków.
- Olej konopny – z dobrej jakości nasion produkowany jest wartościowy olej konopny, który znajduje zastosowanie w kuchni – jako dodatek do sałatek, do polewania grzanek. Nie należy na nim smażyć, bo straci cenne właściwości.
Sprawdź nasze przepisy na dania z mąki konopnej – naleśniki, muffinki i wiele więcej.
Przepisy na dania z nasion konopi
Powyżej przeczytałeś o tym, w jaki sposób można przerobić nasiona konopi. Wiesz już też, ile cennych składników zawierają. Zatem pora na garść przepisów z wykorzystaniem nasion konopi.
- Poranne smoothie z nasionami konopi
Składniki:
- 1 banan
- garść jagód lub borówek
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki wody kokosowej
- garść liści szpinaku
- płaska łyżeczka chlorelli
- 3 łyżki łuskanych nasion konopi
Przygotowanie: składniki umieść w blenderze i miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Smoothie możesz ozdobić odrobiną łuskanych nasion konopi. Spożywaj od razu po przyrządzeniu.
2. Śniadaniowa owsianka z nasionami konopi
Składniki:
- garść płatków owsianych,
- garść ulubionych orzechów
- 1 banan pokrojony na kawałki
- garść pestek granatu lub innych kwaśnych owoców, na przykład borówek
- mleko roślinne (na przykład konopne lub kokosowe)
- kilka łyżek nasion konopi
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki wiórek lub płatków kokosowych
Przygotowanie: Płatki owsiane zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 3 min. Po tym czasie dolej mleko, orzechy, wiórki i cynamon, wymieszaj. Na górę owsianki ułóż owoce i posyp nasionami konopi.
3. Summer rolls z nasionami konopi
Będziecie potrzebować
- 1 awokado pokrojone w słupki
- 3 średniej wielkości marchwie bio pokrojone w słupki
- świeża cukinia pokrojona w słupki
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 1 ogórek bio pokrojony w słupki
- liście świeżej mięty
- papier ryżowy
Sos:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- opcjonalnie pół łyżeczki białka konopnego
Jak to zrobić:
Pokrojone składniki układamy na tacce, tak żeby obok zmieścił się rozłożony papier ryżowy. Na dużej patelni lekko podgrzewamy wodę (na głębokość ok 2 cm). Wyciągamy po jednym papierze ryżowym i moczymy go chwilę w ciepłej wodzie na patelni.
Wyciągamy, gdy jest już miękki i układamy na tacce. Nakładamy nasze składniki w dowolnej ilości i zawijamy. Możemy stworzyć grubsze lub chudsze rollsy, wedle naszych upodobań. I tak będą pyszne.
Sos:
Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i gotowe.
4. Sałatka z oliwkami, rukolą, serem pleśniowym i nasionami konopi
Składniki na 2 porcje:
100 g rukoli
50 g sera pleśniowego
garść zielonych oliwek
2 pomidory
kilka rzodkiewek
oliwa z oliwek
pieprz, sól
balsamico i nasiona konopi do posypania sałatki
Jak to zrobić: Rukolę myjemy i osuszamy, pomidory i rzodkiewkę kroimy w mniejsze kawałki, ser pleśniowy w kostkę. Na talerzach układamy warstwę rukoli, następnie rzodkiew, pomidory, oliwki. Na wierzch sałatki wykładamy ser pleśniowy. Kilka łyżek oliwy z oliwek łączymy z przyprawami, sosem polewam sałatkę. Całość skrapiamy balsamico oraz posypujemy obficie nasionami konopi.
Przepisy z:
www.tysiagotuje.pl/2016/08/nasiona-konopi-czyli-superfoods-w-akcji.html
www.smilingspoon.pl/10-pomyslow-jak-wykorzystac-nasiona-konopi-w-kuchni/4
Nasiona konopne w diecie – ich wpływ na zdrowie
Jakie efekty prozdrowotne poczujemy/ uzyskamy, kiedy do codziennej diety wprowadzimy siemię konopne? Bardzo szerokie, mianowicie:
- poprawa kondycji i wyglądu paznokci i skóry
- wsparcie układu sercowo-naczyniowego,
- zmniejszenie ryzyka udaru czy zawału,
- poprawa funkcjonowania układu pokarmowego i procesu trawienia,
- działanie przeciwzapalne,
- wsparcie odporności,
- wsparcie pracy mózgu,
- czy wspieranie procesu odchudzania.
Przeczytaj, co mówi praca naukowa na temat potencjału konopnych ziaren:
„Równie szerokie zastosowanie mogą znaleźć, przy zintensyfikowaniu upraw, nasiona konopne. Zawierają one 20-25% białka oraz 28-35% oleju bogatego w niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakterystyczna jest obecność w nasionach konopi białka (edestyna), kwasu fitynowego, choliny, trigoneliny, lecytyny, chlorofilu, witaminy K oraz tokoferoli. Nasiona konopi siewnych są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Wpływa też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry,włosów i paznokci”
Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza. Ryszard Kaniewski, Irena Pniewska, Andrzej Kubacki, Małgorzata Strzelczyk, Magdalena Chudy, Grzegorz Oleszak – Postępy Fitoterapii 2/2017
Gdzie i jakie nasiona konopi kupić do kuchni?
Nasiona konopi są produktem popularnym, a co za tym idzie dostępnym w wielu sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach czy drogeriach (dział superfoods).
Warto zaopatrzyć się zarówno w nasiona łuskane (do posypywania dań, sałatek, owsianek czy nawet robienia mleka z konopi), jak i niełuskane – są twardsze (idealne jako baza do pasty konopnej, chleba).
Podsumowanie
Konopie to rośliny o wielokierunkowym zastosowaniu. Niepozorne ziarna konopne, bogate w błonnik, białko i witaminy, to doskonała baza dla wielu zdrowych przekąsek i dań. Amatorzy samodzielnego pieczenia chleba w duchu eko również docenią moc płynącą z konopnych nasion.