W sklepach, na działach ze zdrową żywnością, coraz częściej możemy znaleźć nasiona konopi. Te niepozorne ziarna mają wiele cennych właściwości i prozdrowotny skład – bogate są w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co można przyrządzić z nasion konopi? Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się, czy warto do swojej diety włączyć konopne nasiona.
Zacznijmy od prostego podziału – wyróżniamy dwa gatunki konopi – siewne i indyjskie. Z obu pozyskiwane są ziarna, ale:
Zatem dostępność ziarna konopi siewnych jest duża. Indyjskich już nie – oficjalnie nie mogą być one sprzedawane. Sklepy najczęściej obchodzą ten temat w taki sposób, że na stronie sklepu nasiona konopi indyjskich oferowane są jako nasiona kolekcjonerskie. Same nasiona, wg informacji, nie zawierają substancji narkotycznych, ale już hodowane z nich rośliny tak. Dlatego też kiełkowanie nasion konopi indyjskich jest zabronione.
Do spożycia przeznaczone są nasiona konopi siewnych, bogate w składniki odżywcze. Występują w postaci nasion łuskanych (białe/ miękkie), niełuskanych (brązowe) lub mielonych. Ziarno konopne (siemię konopne) ma przyjemny, orzechowy smak.
Co możemy uzyskać z ziarna konopi siewnych?
Czy wiesz, że:
Nasiona konopi uznane zostały za tzw. SUPERFOODS, czyli naturalne produkty, które wzbogacają dietę w wartościowe, potrzebne organizmowi składniki. Nasiona niełuskane cechuje wyższa zawartość błonnika pokarmowego, łuskane zaś mają więcej białka.
Nasiona wyglądem przypominają małe ziarenka, mają szaro-brązowo-zieloną barwę.
Konopie siewne hodowane są m.in. dla uzyskania dorodnych kwiatostanów oraz nasion, z których możemy otrzymać cenny susz lub np. olej. Jak napisaliśmy wcześniej, nasiona konopi zaliczane są do Superfoods, ponieważ dostarczają organizmowi wielu cennych składników. Jakich? Są to np.:
Witamina E nazywana jest witaminą młodości, dba o kondycję i młody wygląd skóry. Minerały wspierają pracę wielu narządów, mięśni czy układu nerwowego, itd.
Kwasy tłuszczowe, w odpowiednich proporcjach, mają zdolność obniżania cholesterolu i ciśnienia krwi.
Nasiona konopi zawierają niskie wartości soli i cukru.
Cennym składnikiem nasion jest białko – więcej znajdziemy go w nasionach łuskanych (ok. 32g/ 100 g produktu) – niełuskane (ok. 25 g/100g). Nasiona niełuskane mają natomiast więcej błonnika pokarmowego (ponad 30g/100 g).
Nasiona konopi możemy spożywać w następującej postaci:
Ich wielofunkcyjność została doceniona w kuchni przez wiele osób. Niepozorne ziarenka zawierają bogactwo odżywczych super składników. Co możemy jeszcze przygotować z nasion? Przeczytaj kolejny akapit.
Już wiesz z powyższej części artykułu, że nasiona konopi są pożądanym składnikiem w diecie osób dbających o dobrą kondycję i zdrowie. Poza spożywanie ich na surowo możemy na bazie nasion przygotować również inne produkty. A są to np.:
Sprawdź nasze przepisy na dania z mąki konopnej – naleśniki, muffinki i wiele więcej.
Powyżej przeczytałeś o tym, w jaki sposób można przerobić nasiona konopi. Wiesz już też, ile cennych składników zawierają. Zatem pora na garść przepisów z wykorzystaniem nasion konopi.
Składniki:
Przygotowanie: składniki umieść w blenderze i miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Smoothie możesz ozdobić odrobiną łuskanych nasion konopi. Spożywaj od razu po przyrządzeniu.
2. Śniadaniowa owsianka z nasionami konopi
Przygotowanie: Płatki owsiane zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 3 min. Po tym czasie dolej mleko, orzechy, wiórki i cynamon, wymieszaj. Na górę owsianki ułóż owoce i posyp nasionami konopi.
3. Summer rolls z nasionami konopi
Będziecie potrzebować
Sos:
Jak to zrobić:
Pokrojone składniki układamy na tacce, tak żeby obok zmieścił się rozłożony papier ryżowy. Na dużej patelni lekko podgrzewamy wodę (na głębokość ok 2 cm). Wyciągamy po jednym papierze ryżowym i moczymy go chwilę w ciepłej wodzie na patelni.
Wyciągamy, gdy jest już miękki i układamy na tacce. Nakładamy nasze składniki w dowolnej ilości i zawijamy. Możemy stworzyć grubsze lub chudsze rollsy, wedle naszych upodobań. I tak będą pyszne.
Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i gotowe.
4. Sałatka z oliwkami, rukolą, serem pleśniowym i nasionami konopi
Składniki na 2 porcje:100 g rukoli50 g sera pleśniowegogarść zielonych oliwek2 pomidorykilka rzodkiewekoliwa z oliwekpieprz, sólbalsamico i nasiona konopi do posypania sałatkiJak to zrobić: Rukolę myjemy i osuszamy, pomidory i rzodkiewkę kroimy w mniejsze kawałki, ser pleśniowy w kostkę. Na talerzach układamy warstwę rukoli, następnie rzodkiew, pomidory, oliwki. Na wierzch sałatki wykładamy ser pleśniowy. Kilka łyżek oliwy z oliwek łączymy z przyprawami, sosem polewam sałatkę. Całość skrapiamy balsamico oraz posypujemy obficie nasionami konopi.
Przepisy z:
www.tysiagotuje.pl/2016/08/nasiona-konopi-czyli-superfoods-w-akcji.html
www.smilingspoon.pl/10-pomyslow-jak-wykorzystac-nasiona-konopi-w-kuchni/4
Jakie efekty prozdrowotne poczujemy/ uzyskamy, kiedy do codziennej diety wprowadzimy siemię konopne? Bardzo szerokie, mianowicie:
Przeczytaj, co mówi praca naukowa na temat potencjału konopnych ziaren:
„Równie szerokie zastosowanie mogą znaleźć, przy zintensyfikowaniu upraw, nasiona konopne. Zawierają one 20-25% białka oraz 28-35% oleju bogatego w niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakterystyczna jest obecność w nasionach konopi białka (edestyna), kwasu fitynowego, choliny, trigoneliny, lecytyny, chlorofilu, witaminy K oraz tokoferoli. Nasiona konopi siewnych są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Wpływa też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry,włosów i paznokci” Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza. Ryszard Kaniewski, Irena Pniewska, Andrzej Kubacki, Małgorzata Strzelczyk, Magdalena Chudy, Grzegorz Oleszak – Postępy Fitoterapii 2/2017
„Równie szerokie zastosowanie mogą znaleźć, przy zintensyfikowaniu upraw, nasiona konopne. Zawierają one 20-25% białka oraz 28-35% oleju bogatego w niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakterystyczna jest obecność w nasionach konopi białka (edestyna), kwasu fitynowego, choliny, trigoneliny, lecytyny, chlorofilu, witaminy K oraz tokoferoli. Nasiona konopi siewnych są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Wpływa też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry,włosów i paznokci”
Nasiona konopi są produktem popularnym, a co za tym idzie dostępnym w wielu sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach czy drogeriach (dział superfoods).
Warto zaopatrzyć się zarówno w nasiona łuskane (do posypywania dań, sałatek, owsianek czy nawet robienia mleka z konopi), jak i niełuskane – są twardsze (idealne jako baza do pasty konopnej, chleba).
Konopie to rośliny o wielokierunkowym zastosowaniu. Niepozorne ziarna konopne, bogate w błonnik, białko i witaminy, to doskonała baza dla wielu zdrowych przekąsek i dań. Amatorzy samodzielnego pieczenia chleba w duchu eko również docenią moc płynącą z konopnych nasion.
O autorze:
Marzena Gburska-Bauszewska
Artykuły Marzena Gburska-Bauszewska