Flawonoidy to rozległa grupa związków biologicznie aktywnych, czyli takich, którym naukowo udowodniono pozytywny wpływ na organizm ludzki. Flawonoidy występują w wielu roślinach, w tym w konopiach. Substancje te występują praktycznie w całej roślinie, od łodygi po kwiaty. Odpowiadają za kolor, zapach czy nawet smak. W zależności od warunków uprawy, klimatu i nawodnienia, ilość flawonoidów jest różna.
Czym są flawonoidy (bioflawonoidy)?
Najprościej mówiąc flawonoidy to substancje biologicznie czynne, znajdujące się w wielu roślinach, w tym we wszystkich gatunkach konopi i produktach wytwarzanych z konopi. Rośliny produkują bioflawonoidy w celach ochronnych przed drapieżnikami jednak nie jest to ich jedyna rola. Duża grupa bioflawonoidów jest barwnikami i odpowiadają one za kolor roślin oraz kwiatów.
- Flawonoidy, poza konopiami, znajdziemy w dużych ilościach również w warzywach i owocach.
- To flawonoidy (inaczej zwane bioflawonoidami) odpowiadają za to, że rośliny, a także owoce, uzyskują kolory oraz różnorodną barwę.
- Nazwa flawonoidy pochodzi od słowa łacińskiego „flavus„, co oznacza „żółty”.
- To, że np. mandarynka jest pomarańczowa, a porzeczka czerwona jest właśnie zasługą flawonoidów (bioflawonoidów).
Flawonoidy posiadają właściwości prozdrowotne i mogą być wykorzystywane nawet w medycynie. Jednak spośród ponad 8 tysięcy flawonoidów znamy jedynie 500 z nich i nie wykorzystujemy ich pełnego potencjału.
Więcej o tym, czym są flawonoidy można dowiedzieć się z filmu.
Jak dzielą się flawonoidy?
Flawonoidy to grupa ponad 8000 związków, każdy z nich podzielony został według poszczególnych kategorii.
Podział i rodzaje flawonoidów:
- Flawony, organiczne związki chemiczne (np. luteolina, apigenina, diosmetyna), są bezbarwne i występują np. w białych kwiatach, jak rumianek, a także selerze, papryce czy pietruszce.
- Flawanony, np. hesperedyna, naryngina / naryngenina, znajdują się w roślinach oraz owocach. Chronią rośliny przed suszą, mrozem i są bezbarwne. Znajdziemy je np. w limonkach i pomarańczach.
- Flawonole, np. kwercetyna, kemferol, mirecetyna. Występują w owocach, roślinach i ziołach. Uważa się, że odpowiadają za leczniczy potencjał konopi.
- Flawanole, np. katechina, epikatechina i epigallokatechina. Są bezbarwne. To metabolity wtórne. Nie mają wpływu na rozwój rośliny, mogą jedynie wspomagać ochronnie rośliny. Słabo przebadane i poznane.
- Izoflawony, przykładem są: genisteina, daidzeina czy formonoteina. Są to dobrze znane fitohormony, występujące w roślinach strączkowych (soja, fasola). Są składnikiem preparatów dla kobiet w okresie menopauzy.
- Antocyjany (Antocyjanidyny), takie jak cyjanidyna, pelargonidyna, delfinidyna, peonidin, malwidin. Silnie działające związki. Nadają roślinom kolor od ciemnoczerwonego po ciemnofioletowy – znajdziemy je np. w borówkach czy porzeczkach.
- Biflawonoidy, np. ginkgetyna, sylibina. Związek słabo poznany, pierwszy wyizolowany biflawon, jako żółty barwnik z liści Ginkgo biloba, to ginkgetyna.
- Flawonolignany, np. sylibina. Związki te pełnią funkcję barwników oraz przeciwutleniaczy, chronią też rośliny przed atakiem szkodników i grzybów.
Każda z ww. grup charakteryzuje się innymi właściwościami i wpływem na ludzki organizm. W zależności od typu substancji działają one w różny sposób i każda z nich inaczej jest przez organizm przetwarzana.
Jakie właściwości wykazują flawonoidy?
Flawonoidy są rozległą grupą substancji biologicznie aktywnych, większość z nich przyswajana jest do organizmu w niezmienionej formie, także te z olejów CBD. Wiele z nich:
- wspomaga regenerację komórek,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- przeciwdziała starzeniu się komórek,
- działa antyoksydacyjnie, czyli przeciwdziałają utlenianiu się związków w organizmie człowieka.
Flawonoidy są dobrze rozpuszczalne w wodzie jak i tłuszczach, dlatego też np. ekstrakty CBD są bogate we flawonoidy.
Do innych właściwości flawonoidów można zaliczyć:
- działanie detoksykujące,
- funkcje rozkurczowe,
- działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
- role przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
Mając na uwadze fakt, że bioflawonoidy to ogromna grupa związków, również ich działanie prezentuje szerokie spektrum dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości.
Działanie flawonoidów na organizm człowieka
Flawonoidy w ciele ludzkim mogą pełnić rolę ochronną oraz stymulacyjną. Ich rola w ludzkiej diecie wciąż pozostaje niedoceniona. Zauważyć należy, iż substancje te są jednymi z najskuteczniejszych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które maja chronić organizm m.in. przed stresem oksydacyjnym czy zapobiegać starzeniu się organizmu.
Suplementacja izoflawonów w diecie może przynieść korzyści, takie jak:
- Poprawę kondycji naczyń krwionośnych – poprawa ich elastyczności i przepuszczalności,
- Ochronę układu krążenia – regulacja ciśnienia tętniczego, regulacja pracy serca, obniżenie poziomu cholesterolu,
- Zmniejszenie lepkości erytrocytów – przeciwdziałanie zawałom,
- Wzmocnienie odporności organizmu,
- Eliminacja toksyn z organizmu,
- Poprawa pracy pęcherza,
- Opóźnienie starzenia się organizmu,
- Poprawa wzroku – stymulacja krążenia w gałce ocznej,
- Niwelowanie objawów alergii,
- Wspomaganie walki z przeziębieniem, itd.
Czy wiesz, że:
- Badania coraz częściej wskazują bioflawonoidy jako skuteczne narzędzie w walce z chorobami nowotworowymi. Dlaczego? Otóż flawonoidy mają zdolność obniżania aktywności związków kancerogennych i mutagennych, a co za tym idzie, mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
„Badania prowadzone w latach 70. i80. XX wieku dostarczyły wielu dowodów o aktywności przeciwnowotworowej flawonoidów. Wykazano, że niektóre z nich nie tylko obniżały aktywność mutagenną wybranych promutagenów/prokancerogenów in vitro, ale również zmniejszały częstość występowania nowotworów u zwierząt doświadczalnych [24]. Również obserwacje epidemiologiczne wskazują na odwrotną korelację między spożyciem flawonoidów z dietą a ryzykiem powstawania niektórych typów nowotworów u ludzi. Zaobserwowano, że dieta bogata w izoflawony (produkty sojowe zawierające genisteinę) u kobiet obniża ryzyko wystąpienia raka piersi, a u mężczyzn raka prostaty. Ostatnie badania wskazują także na możliwość prewencyjnego działania izoflawonów w nowotworach tarczycy, głowy i szyi. Picie dużej ilości zielonej herbaty (zawierającej katechiny) zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu płuc”
Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Monika Majewska,Hanna Czeczot – Katedra i Zakład Biochemii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Co jest źródłem flawonoidów dla człowieka?
Flawonoidy znajdują się w wielu roślinach, owocach, w tym w konopiach oraz produktach wytwarzanych z konopi.
Źródłem flawonoidów pochodzenia konopnego mogą być:
- oleje CBD
- susz CBD
- kwiaty konopi siewnej
Oprócz produktów konopnych bogatych we flawonoidy, znaleźć je można w owocach oraz warzywach. Jakich?
Flawonoidy w konopiach CBD i olejkach
Konopie i oleje CBD mają bogaty skład, obfitujący w składniki bioaktywne, takie jak kannabinoidy, terpeny czy opisywane flawonoidy.
Flawonoidy zawarte w olejkach CBD mogą mieć wiele korzystnych efektów na ludzki organizm. Stosowanie olejków CBD dobrej jakości może mieć wpływ min. na:
- regulację pracy serca,
- regulację pracy układu moczowego,
- wzmocnienie odporności,
- poprawę wzroku.
A jak to się dzieje?
Flawonoidy dostają się do olejku w procesie produkcji, podczas tłoczenia bądź rafinacji konopi. Ze względu na swoje właściwości min. rozpuszczalność w wodzie i olejach, przechodzą one z surowca do produktu w bardzo dużej ilości.
Związki biologicznie aktywne znaleźć można jedynie w dobrych olejach CBD, które wyprodukowano z należytą starannością, a następnie były przechowywane w warunkach kontrolowanych, tj. były chronione przed dostępem światła i nie były narażone na wysoką temperaturę.
Zapamiętaj:
Aby zapewnić sobie dobre źródło flawonoidów z olejów CBD, należy wybierać jedynie sprawdzone i godne zaufania marki, ponieważ na rynku jest wiele produktów o bardzo niskiej jakości. Słabej jakości produkt nie przyniesie organizmowi żadnych pozytywnych efektów, a nawet może zaszkodzić.
Rola flawonoidów w diecie
Dużą rolę w przyswajaniu flawonoidów można przypisać jelitom i wątrobie, które odpowiadają za metabolizm związku. Współczesne badania jednoznacznie zachęcają, aby wprowadzić flawonoidy do naszych posiłków.
Wszechstronność i prozdrowotność tych związków pozwalają twierdzić, iż są one cennym ogniwem profilaktyki zdrowotnej. Nie jest jednak wskazane spożywanie zbyt dużych ilości substancji biologicznie aktywnej. Skoncentrowana dawka, którą znajdziemy w farmaceutykach, nie jest do końca przebadana. Może to znacznie wpłynąć na prawidłowy proces metabolizmu, a w konsekwencji zmniejszyć biodostępność witamin. Pogorszeniu może również ulec praca tarczycy.
- Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po naturalne produkty zawierające flawonoidy. To doskonała profilaktyka. Dobrym wyborem będą wymienione wcześniej produkty jak: owoce, warzywa czy naturalne olejki CBD.
„Flawonoidy obecne w suplementach diety wyprodukowanych w postaci kapsułek lub tabletek są jedynie uzupełnieniem normalnej diety wte aktywnie biologicznie związki. Przykładami powszechnie stosowanych preparatów farmakologicznych (prostych i złożonych), w których skład wchodzą flawonoidy są Rutinoscorbin, Urosan, Silimarol, Reumosan, Nervosol, Venoruton, Daflon, Cardiol, Bilobil i wiele innych. Nadmierna suplementacja preparatami zawierającymi flawonoidy może negatywnie wpływać na organizm. Dlatego dla ludzi korzystne i bezpieczne jest spożywanie naturalnych składników pokarmu bogatych w związki flawonoidowe”
Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Monika Majewska,Hanna Czeczot – Katedra i Zakład Biochemii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
O prozdrowotności flawonoidów można mówić wiele. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak często sięgamy po te związki. Badania nad tymi substancjami nie ustępują, a wszechstronność działania została wielokrotnie potwierdzona.
W Polsce legalnie mogą być uprawiane konopie siewne, które przetwarza się na olejki CBD. Jest to naturalny produkt z zawartością prozdrowotnych flawonoidów. Przy systematycznym przyswajaniu tej substancji nasz organizm zaczyna ,,lepiej działać”. Dochodzi do szybszej regeneracji i odczucia odprężenia. Problem z bezsennością ustępuję, a kondycja naszej cery poprawia się. Warto w codziennym pędzie sięgnąć po zdrowie płynące z flawonoidów.