Flawonoidy to rozległa grupa związków biologicznie aktywnych, czyli takich, którym naukowo udowodniono pozytywny wpływ na organizm ludzki. Flawonoidy występują w wielu roślinach, w tym w konopiach. Substancje te występują praktycznie w całej roślinie, od łodygi po kwiaty. Odpowiadają za kolor, zapach czy nawet smak. W zależności od warunków uprawy, klimatu i nawodnienia, ilość flawonoidów jest różna.

Czym są flawonoidy (bioflawonoidy)?

Najprościej mówiąc flawonoidy to substancje biologicznie czynne, znajdujące się w wielu roślinach, w tym we wszystkich gatunkach konopi i produktach wytwarzanych z konopi. Rośliny produkują bioflawonoidy w celach ochronnych przed drapieżnikami jednak nie jest to ich jedyna rola. Duża grupa bioflawonoidów jest barwnikami i odpowiadają one za kolor roślin oraz kwiatów.

  • Flawonoidy, poza konopiami, znajdziemy w dużych ilościach również w warzywach i owocach.
  • To flawonoidy (inaczej zwane bioflawonoidami) odpowiadają za to, że rośliny, a także owoce, uzyskują kolory oraz różnorodną barwę.
  • Nazwa flawonoidy pochodzi od słowa łacińskiego „flavus, co oznacza „żółty”.
  • To, że np. mandarynka jest pomarańczowa, a porzeczka czerwona jest właśnie zasługą flawonoidów (bioflawonoidów).

Flawonoidy posiadają właściwości prozdrowotne i mogą być wykorzystywane nawet w medycynie. Jednak spośród ponad 8 tysięcy flawonoidów znamy jedynie 500 z nich i nie wykorzystujemy ich pełnego potencjału.

Więcej o tym, czym są flawonoidy można dowiedzieć się z filmu.

Jak dzielą się flawonoidy?

Flawonoidy to grupa ponad 8000 związków, każdy z nich podzielony został według poszczególnych kategorii.

Podział i rodzaje flawonoidów:

  • Flawony, organiczne związki chemiczne (np. luteolina, apigenina, diosmetyna), są bezbarwne i występują np. w białych kwiatach, jak rumianek, a także selerze, papryce czy pietruszce.
  • Flawanony, np. hesperedyna, naryngina / naryngenina, znajdują się w roślinach oraz owocach. Chronią rośliny przed suszą, mrozem i są bezbarwne. Znajdziemy je np. w limonkach i pomarańczach.
  • Flawonole, np. kwercetyna, kemferol, mirecetyna. Występują w owocach, roślinach i ziołach. Uważa się, że odpowiadają za leczniczy potencjał konopi.
  • Flawanole, np. katechina, epikatechina i epigallokatechina. Są bezbarwne. To metabolity wtórne. Nie mają wpływu na rozwój rośliny, mogą jedynie wspomagać ochronnie rośliny. Słabo przebadane i poznane.
  • Izoflawony, przykładem są: genisteina, daidzeina czy formonoteina. Są to dobrze znane fitohormony, występujące w roślinach strączkowych (soja, fasola). Są składnikiem preparatów dla kobiet w okresie menopauzy.
  • Antocyjany (Antocyjanidyny), takie jak cyjanidyna, pelargonidyna, delfinidyna, peonidin, malwidin. Silnie działające związki. Nadają roślinom kolor od ciemnoczerwonego po ciemnofioletowy – znajdziemy je np. w borówkach czy porzeczkach.
  • Biflawonoidy, np. ginkgetyna, sylibina. Związek słabo poznany, pierwszy wyizolowany biflawon, jako żółty barwnik z liści Ginkgo biloba, to ginkgetyna.
  • Flawonolignany, np. sylibina. Związki te pełnią funkcję barwników oraz przeciwutleniaczy, chronią też rośliny przed atakiem szkodników i grzybów.

Każda z ww. grup charakteryzuje się innymi właściwościami i wpływem na ludzki organizm. W zależności od typu substancji działają one w różny sposób i każda z nich inaczej jest przez organizm przetwarzana.

Jakie właściwości wykazują flawonoidy?

Flawonoidy są rozległą grupą substancji biologicznie aktywnych, większość z nich przyswajana jest do organizmu w niezmienionej formie, także te z olejów CBD. Wiele z nich:

  • wspomaga regenerację komórek,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • przeciwdziała starzeniu się komórek,
  • działa antyoksydacyjnie, czyli przeciwdziałają utlenianiu się związków w organizmie człowieka.

Flawonoidy są dobrze rozpuszczalne w wodzie jak i tłuszczach, dlatego też np. ekstrakty CBD są bogate we flawonoidy.

Do innych właściwości flawonoidów można zaliczyć:

  • działanie detoksykujące,
  • funkcje rozkurczowe,
  • działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
  • role przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Mając na uwadze fakt, że bioflawonoidy to ogromna grupa związków, również ich działanie prezentuje szerokie spektrum dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości.

Działanie flawonoidów na organizm człowieka

Flawonoidy w ciele ludzkim mogą pełnić rolę ochronną oraz stymulacyjną. Ich rola w ludzkiej diecie wciąż pozostaje niedoceniona. Zauważyć należy, iż substancje te są jednymi z najskuteczniejszych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które maja chronić organizm m.in. przed stresem oksydacyjnym czy zapobiegać starzeniu się organizmu.

Chcesz zadbać o zdrowie i równowagę organizmu? Bioflawonoidy Ci w tym pomogą.

Suplementacja izoflawonów w diecie może przynieść korzyści, takie jak:

  • Poprawę kondycji naczyń krwionośnych – poprawa ich elastyczności i przepuszczalności,
  • Ochronę układu krążenia – regulacja ciśnienia tętniczego, regulacja pracy serca, obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Zmniejszenie lepkości erytrocytów – przeciwdziałanie zawałom,
  • Wzmocnienie odporności organizmu,
  • Eliminacja toksyn z organizmu,
  • Poprawa pracy pęcherza,
  • Opóźnienie starzenia się organizmu,
  • Poprawa wzroku – stymulacja krążenia w gałce ocznej,
  • Niwelowanie objawów alergii,
  • Wspomaganie walki z przeziębieniem, itd.

Czy wiesz, że:

  • Badania coraz częściej wskazują bioflawonoidy jako skuteczne narzędzie w walce z chorobami nowotworowymi. Dlaczego? Otóż flawonoidy mają zdolność obniżania aktywności związków kancerogennych i mutagennych, a co za tym idzie, mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

„Badania prowadzone w latach 70. i80. XX wieku dostarczyły wielu dowodów o aktywności przeciwnowotworowej flawonoidów. Wykazano, że niektóre z nich nie tylko obniżały aktywność mutagenną wybranych promutagenów/prokancerogenów in vitro, ale również zmniejszały częstość występowania nowotworów u zwierząt doświadczalnych [24]. Również obserwacje epidemiologiczne wskazują na odwrotną korelację między spożyciem flawonoidów z dietą a ryzykiem powstawania niektórych typów nowotworów u ludzi. Zaobserwowano, że dieta bogata w izoflawony (produkty sojowe zawierające genisteinę) u kobiet obniża ryzyko wystąpienia raka piersi, a u mężczyzn raka prostaty. Ostatnie badania wskazują także na możliwość prewencyjnego działania izoflawonów w nowotworach tarczycy, głowy i szyi. Picie dużej ilości zielonej herbaty (zawierającej katechiny) zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu płuc”

Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Monika Majewska,Hanna Czeczot – Katedra i Zakład Biochemii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Co jest źródłem flawonoidów dla człowieka?

Flawonoidy znajdują się w wielu roślinach, owocach, w tym w konopiach oraz produktach wytwarzanych z konopi.

Źródłem flawonoidów pochodzenia konopnego mogą być:

  • oleje CBD
  • susz CBD
  • kwiaty konopi siewnej

Oprócz produktów konopnych bogatych we flawonoidy, znaleźć je można w owocach oraz warzywach. Jakich?

Bioflawonoidów szukaj m.in. w: mandarynkach, porzeczkach, wiśniach, winogronach, truskawkach, pietruszce, rumianku, selerze, zielonej herbacie czy kakao.
Pamiętaj: bogatym źródłem flawonoidów są również produkty konopne.

Flawonoidy w konopiach

Flawonoidy w konopiach CBD i olejkach

Konopie i oleje CBD mają bogaty skład, obfitujący w składniki bioaktywne, takie jak kannabinoidy, terpeny czy opisywane flawonoidy.

Flawonoidy zawarte w olejkach CBD mogą mieć wiele korzystnych efektów na ludzki organizm. Stosowanie olejków CBD dobrej jakości może mieć wpływ min. na:

  • regulację pracy serca,
  • regulację pracy układu moczowego,
  • wzmocnienie odporności,
  • poprawę wzroku.

Flawonoidy, zawarte w konopiach, odpowiadają za ich leczniczy potencjał, uzupełniają bowiem działanie kannabinoidów i terpenów.

A jak to się dzieje?

Flawonoidy dostają się do olejku w procesie produkcji, podczas tłoczenia bądź rafinacji konopi. Ze względu na swoje właściwości min. rozpuszczalność w wodzie i olejach, przechodzą one z surowca do produktu w bardzo dużej ilości.

Związki biologicznie aktywne znaleźć można jedynie w dobrych olejach CBD, które wyprodukowano z należytą starannością, a następnie były przechowywane w warunkach kontrolowanych, tj. były chronione przed dostępem światła i nie były narażone na wysoką temperaturę.

Zapamiętaj:

Aby zapewnić sobie dobre źródło flawonoidów z olejów CBD, należy wybierać jedynie sprawdzone i godne zaufania marki, ponieważ na rynku jest wiele produktów o bardzo niskiej jakości. Słabej jakości produkt nie przyniesie organizmowi żadnych pozytywnych efektów, a nawet może zaszkodzić.

Rola flawonoidów w diecie

flawonoidy w diecie

Dużą rolę w przyswajaniu flawonoidów można przypisać jelitom i wątrobie, które odpowiadają za metabolizm związku. Współczesne badania jednoznacznie zachęcają, aby wprowadzić flawonoidy do naszych posiłków.

Wszechstronność i prozdrowotność tych związków pozwalają twierdzić, iż są one cennym ogniwem profilaktyki zdrowotnej. Nie jest jednak wskazane spożywanie zbyt dużych ilości substancji biologicznie aktywnej. Skoncentrowana dawka, którą znajdziemy w farmaceutykach, nie jest do końca przebadana. Może to znacznie wpłynąć na prawidłowy proces metabolizmu, a w konsekwencji zmniejszyć biodostępność witamin. Pogorszeniu może również ulec praca tarczycy.

  • Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po naturalne produkty zawierające flawonoidy. To doskonała profilaktyka. Dobrym wyborem będą wymienione wcześniej produkty jak: owoce, warzywa czy naturalne olejki CBD.

„Flawonoidy obecne w suplementach diety wyprodukowanych w postaci kapsułek lub tabletek są jedynie uzupełnieniem normalnej diety wte aktywnie biologicznie związki. Przykładami powszechnie stosowanych preparatów farmakologicznych (prostych i złożonych), w których skład wchodzą flawonoidy są Rutinoscorbin, Urosan, Silimarol, Reumosan, Nervosol, Venoruton, Daflon, Cardiol, Bilobil i wiele innych. Nadmierna suplementacja preparatami zawierającymi flawonoidy może negatywnie wpływać na organizm. Dlatego dla ludzi korzystne i bezpieczne jest spożywanie naturalnych składników pokarmu bogatych w związki flawonoidowe”

Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Monika Majewska,Hanna Czeczot – Katedra i Zakład Biochemii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

O prozdrowotności flawonoidów można mówić wiele. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak często sięgamy po te związki. Badania nad tymi substancjami nie ustępują, a wszechstronność działania została wielokrotnie potwierdzona.

W Polsce legalnie mogą być uprawiane konopie siewne, które przetwarza się na olejki CBD. Jest to naturalny produkt z zawartością prozdrowotnych flawonoidów. Przy systematycznym przyswajaniu tej substancji nasz organizm zaczyna ,,lepiej działać”. Dochodzi do szybszej regeneracji i odczucia odprężenia. Problem z bezsennością ustępuję, a kondycja naszej cery poprawia się. Warto w codziennym pędzie sięgnąć po zdrowie płynące z flawonoidów.